NIGHTBIRD – OUT OF THESE DAYS (LP)

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Nighttime Recordings

Anna-Stina Jungerstam is een Finse zangeres en songschrijfster uit Helsinki die blues- en folksongs brengt onder het pseudoniem ‘Nightbird’. Samen met de Finse producer Pentti Amore trok ze naar de ‘Wolfbeats Studios’ in Kempele om er een soort soundtrack voor slapeloze nachten in te zingen. Die is samengesteld uit tien zachte liedjes die ze samenbrengt op haar derde album “Out Of These Days”.

Ze begeleidt zichzelf bij deze melodieuze en melancholisch klinkende nummers op akoestische gitaar en daarnaast is er bij enkele songs nog wat extra sobere instrumentatie voorzien. Vooral haar zachtjes fluisterende loepzuivere stem valt meteen op bij deze folkliedjes zoals uzelf kunt vaststellen op de twee bijgaande video’s van de eerste single uit de plaat “Starling Murmuration” en van de live in Helsinki gespeelde albumtiteltrack “Out Of These Days”.

Deze Finse zangeres werd geboren in Vaasa en trok voor haar muziekstudies naar Zweden waar ze deel uitmaakte van een bluesrockgroep ‘Mud Walk’ vooraleer ze terug naar Helsinki verhuisde en daar aan haar solocarrière begon te werken. Haar debuutplaat “Nightbird” kwam in 2015 op de markt en liet haar toe om doorheen de Scandinavische landen Finland, Zweden en Noorwegen te trekken voor optredens, maar ook Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk zorgden voor een podium voor deze artieste.

In 2020 verscheen haar tweede plaat “Travelin’ Baby” die ze in de Zweedse hoofdstad Stockholm had opgenomen en waaruit drie singles werden getrokken: “Good One”, “Travelin’ Baby” en “Spring”. Van haar begin mei 2024 op de markt gekomen derde plaat “Out Of These Days” zijn reeds twee singles uitgebracht met “Starling Murmuration” en de song “You Make Me Feel”. Andere erg mooie songs zijn “Love/Home”, “Sweet Distraction”, het geheel instrumentale akoestische gitaarnummer “Spring Equinox” en de albumafsluiter “With You & Me”.

Dit album kan via diverse kanalen digitaal worden gestreamd maar is eveneens nog in de vorm van een gewone cd te verkrijgen of als traditionele vinylplaat zoals wij ze hier in ontvangst hebben mogen nemen. Gelegenheden genoeg dus om mee te genieten van de mooie liedjes en de aangename stem van Anna-Stina Jungerstam oftewel ‘Nightbird’. Deze plaat is een aanrader voor beluistering in een knusse zetel weggezakt tijdens de komende gezellige schemeravonden.

(valsam)